1. Mi a különbség a tipli és a dübel között?
  2. Milyen gépet használjak a fúráshoz?
  3. Mekkora furatot fúrjak a dübelemnek?
  4. Hogyan fúrjak áthidalóba, vagy beton gerendába?
  5. Hogyan fúrjak üreges téglába vagy laza falszerkezetbe?
  6. Valamit elrontottam, a dübelem kiesik a furatból!
  7. Létezik előre elkészített megoldás a rosszul fúrt furatok javítására?
  8. Melyik dübel működik vakolatban, fugában?
  9. Melyik dübel működik vályogban?
  10. Melyik dübel működik aszfaltban?
  11. Melyik dübel működik mennyezetben?
  12. Lehet-e a téglafalban fémdübelt használni?
  13. Mikor kell kitisztítani a furatot szerelés előtt?
  14. Mik is ezek a folyékony dübelek?
  15. Mikor nem alkalmazható a folyékony dübel?
  16. Milyen anyaghoz alkalmazható az injektálható ragasztó?
  17. Milyen előnyei vannak a két komponensű műgyantáknak a műanyag, illetve a fémdübelekkel szemben?
  18. Mekkora furatot fúrjak a 7,5mm vastag tokrögzítő csavarnak?


Mi a különbség a tipli és a dübel között?

Semmi. Amit magyarul tiplinek nevezünk azt a németek dübelnek. Lényegtelen, hogy műanyag, fém, vagy folyékony "ragasztó", nem nevezzük őket másképp.

Milyen gépet használjak a fúráshoz?

Betonhoz, és nagy keménységű építőanyagokhoz fúrókalapácsot, téglához és egyéb más anyagokhoz elsősorban ütvefúró vagy ha nincs kéznél némi türelemmel szimpla fúrógép, akkus fúró is elegendő.

Mekkora furatot fúrjak a dübelemnek?

Mindig a dübel külső méretének (vagy a névleges átmérőjének) megfelelő furatot fúrj. Tehát ha van egy 8-as dübeled, ne fúrj neki 7mm-es furatot, és semmiképp ne fúrj 8mm-nél nagyobbat. Miért? Nagyobb furat esetén a dübel nem fog elég nagyot szorítani, könnyebben kicsúszik a falból, jelentősen csökken a teherbíró képessége. Még az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem tart. A kisebb furattal pedig az a baj, hogy összepréseli a tiplit, nem fog beleférni a csavar, vagy olyan nagy feszítőerőt fejt ki, hogy repeszteni fogja a téglát. Továbbá eltörhet a csavar behajtáskor.
A furat hossza legalább egy csavar átmérővel legyen hosszabb, mint a dübel hossza, de érdemes betartani a csomagoláson feltüntetett furatmélységet. (Egy kivétel van ez alól: EA N dübelek.)
A Fischer dübelek dobozain, mint minden beépítési méret, ez is pontosan fel van tüntetve.

Hogyan fúrjak áthidalóba, vagy beton gerendába?

Áthidalót, beton gerendát nem szabad megfúrni. Ha elfúrod a bennük lévő betonvasat, az akár az áthidaló, vagy gerenda eltöréséhez is vezethet.

Hogyan fúrjak üreges téglába vagy laza falszerkezetbe?

Az üreges téglát legjobb úgy fúrni, hogy kikapcsolod az ütés funkciót a fúrógépen. Ha bekapcsolva hagyod ezt a funkciót a tégla belsejében a vékony légzáró cellák összetörnek, és a furatod belseje lényegesen nagyobb lesz, mint amit szerettél volna, rosszabb esetben teljesen össze töröd a belső lamellákat.
Puha anyagok, kis szilárdságú építőanyagok (például Ytong) fúrásakor szintén kapcsold ki az ütés funkciót, és próbáld a legstabilabban tartani a gépet, hogy elkerüld nemkívánatos furatnövekedést.

Valamit elrontottam, a dübelem kiesik a furatból!

Többféle hibából adódhat ez a jelenség:

  1. Lehet, hogy nagyobb fúróval fúrtál. Ebben az esetben két lehetőség adódik. Vagy más helyre készítesz megfelelő méretű furatot, vagy a nagyobb furatnak megfelelő dübelt használod.
  2. Lehet, hogy a fal mállik, porlad. Ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni. A rögzítés valószínűleg nem lesz nagy teherbírású. A furat begipszelése, és újra fúrása segíthet. Láttam már olyan megoldást, ahol a műanyag dübelt belenyomták a friss gipszbe, így megspórolva az újra fúrás fáradalmát. Porózus anyagokba a FIS EM injektáló ragasztó teljesít a leg jobban, ez a ragasztó kapillárisan beszivárog az anyag szerkezetébe. Rossz minőségű betonokba való rögzítésre ez a leg megfelelőbb megoldás.
  3. Lehet, hogy a fúrási mód nem megfelelő a fal anyagához. Amennyiben üreges téglát vagy porladó, laza falat fúrsz, kapcsold át a fúrókalapácson az ütvefúró funkciót ütés nélküli fúrásra.
  4. Lehet, hogy nem a megfelelő a dübel választottad az építőanyaghoz. A gipszkarton tiplik, és az alapcsavarok nem működnek téglában. Ökölszabály, hogy fém dübeleket ne használjunk falazatban. (vannak ritka kivételek a gyártók katalógusában)
  5. Lehet, hogy túl kicsi csavart választottál. Próbáld meg a dübel csomagolásán feltüntettet csavarméretet használni, úgy hogy a lehető legnagyobb méretet válaszd. Így lesz maximális a teherbírásod is.
  6. Lehet, hogy a csavar túl rövid. A műanyag dübeleknél általános szabálykánt elmondható, hogy úgy válasszunk csavar hosszat, hogy a dübel hosszúságához hozzáadjuk a felfogandó tárgy vastagságát, és még a csavar vastagságát. Egyszerűbben: A széles körben elterjedt tévhittel ellentétben a csavarnak ki kell jönnie a műanyag tipli végén.

Létezik előre elkészített megoldás a rosszul fúrt furatok javítására?

Igen. A Fischer FIX IT és kis átmérőjű dübeleknél tömör téglában alárendelt helyeken megoldást nyújthat a rosszul fúrt furatokra. A Fischer Fill&Fix pedig önmaga helyettesíti a dübelt. Ha nagy dübeled van akkor sajnos máshova kell fúnod.

Melyik dübel működik vakolatban, fugában?

Leginkább egyik sem. Ezek az anyagok túl puhák ahhoz, hogy rögzítsünk bennük.

Melyik dübel működik vályogban?

Sajnos erre nincs biztosan működő megoldás. A vályog szerkezete túl laza ahhoz, hogy bármit biztonságosan rögzítsünk benne. Nem véletlen hogy őseink csupa lábon álló bútort használtak (pl. kredenc), és csak apró tárgyakat rögzítettek falra (pl. dísztányér). Többféle univerzális műanyag dűbellel lehet próbálkozni, de garanciát senki nem tud vállalni rá.

Melyik dübel működik aszfaltban?

Leginkább egyik sem. Az aszfalt túl porózus, és lágy. Lehet kísérletezni műanyag dübelekkel, de használható terhelhetőségi értékeket nem kapunk. Próbáld meg az aszfalt alatti betont megcélozni a rögzítéssel, de ha nem tettek komolyabb betont az aszfalt alá, akkor nincs szerencséd. Kisebb terhek megtartására azért itt is lehet FIS EM ragasztóval menetes szárat beragasztani, de vedd figyelembe, hogy az aszfalt "szilárdsága" lesz a mérvadó.

Melyik dübel működik mennyezetben?

A betonfödémek annyiban mások az aljzatokhoz képest, hogy itt a beton hajlítva van a saját súlya, illetve a födémre terhelt egyéb dolgok miatt. A beton mennyezetek emiatt az úgynevezett „repedéses zónába” kerülnek. Ebben a zónában nagy terheléseknél kizárólag utánterpesztő, vagy alakzáró dübeleket lehet használni.

Utánterpesztő dübel:

Alakzáró dübel:

  • Zykon

Azonban, ha három dübelnél többel rögzítünk egy szerkezetet mennyezetre (pl. álmennyezet vagy csővezeték, akkor szóba jöhet más rögzítés is:

Lehet-e a téglafalban fémdübelt használni?

Általánosságban nem. A fémdübelek feszítőereje túl nagy a téglának, szétroppantja azt. Ilyenkor a dübel lötyögni fog, és kicsúszik a falból. A fémdübeleket biztonsággal csak betonba lehet használni.
Persze itt is vannak kivételek. Vannak helyzetek, amikor elkerülhetetlen a fémdűbel használata. Például a műanyag dübel sosem lesz tűzálló. Ezért a Fischer gyárt olyan fém dübeleket amelyek téglában is használhatók. Ilyen például:

Mikor kell kitisztítani a furatot szerelés előtt?

Mindig. A furatban maradó por a hagyományos dübeleknél ugyan úgy problémát okoz, mint a ragasztásnál. Hagyományos dübeleknél a por úgy viselkedik, mintha apró görgők lennének, „síkossá” teszi a furat falát. Ragasztás esetén pedig a ragasztó a porhoz fog hozzákötni, nem pedig a furat falához. Ezért javaslom mindig portalaníts!

Mik is ezek a folyékony dübelek?

A rögzítéstechnika legújabb vívmánya. A modern kémia napjainkban már olyan szintre jutott, hogy ragasztók az ipar több területén is jobb rögzítést biztosítanak, mint a többi „hagyományos” megoldás. Ezek a manapság egyre inkább elterjedt kétkomponensű ragasztók tulajdonképpen műgyanták. Összetételüktől függően különböző mechanikai tulajdonságokkal, és természetesen különböző árakkal rendelkeznek. Manapság könnyen kezelhető tubusba csomagolva kaphatók, így egy egyszerű szilikonokhoz használatos kinyomópisztollyal felhasználhatók.

Mikor nem alkalmazható a folyékony dübel?

Nem használhatók porladó falban, vakolatban. Nem alkalmas továbbá elrontott furatok javítására, műanyag vagy fémdübelek kiegészítésére. Ytongban csak egy fajtája (a Fischer FIS V) alkalmazható. Gyémánttal fúrt furatokban csak speciális ragasztó alkalmazható.

Milyen anyaghoz alkalmazható az injektálható ragasztó?

Ez igazából a műgyanta összetételétől függ. Vannak olyanok, amelyek csak téglában, de a legtöbb ma elterjedt ragasztó szinte minden építőanyagban. Amennyiben üreges az építőanyag érdemes szitahüvelyt alkalmazni. Ez a csavar körül tartja a ragasztót, nem engedi elfolyni. Jelentős mennyiségű műgyantát lehet megspórolni vele. Tömör építőanyagokban viszont nem szükséges a szitahüvely. Ragasztót lehet spórolni, ha mobil applikációban letöltjük a Fischer Mortar app-ot, ami kiszámolja nekünk a pontos ragasztómennyiséget.

Milyen előnyei vannak a két komponensű műgyantáknak a műanyag, illetve a fémdübelekkel szemben?

A hagyományos dübelek – működési elvüknél fogva – terhelés nélkül is feszítik az építőanyagot. A maximális terhelhetőségük annyival kisebb min ez az erő. A ragasztás nem feszít, az építőanyagra csak a rögzített tárgy terhelése nehezedik.
  • Nagyobb teherbírásúak
  • A falszegélyekhez közelében is alkalmazhatók.
  • Szinte minden építőanyaghoz használhatók.
  • Nem szükséges minden építőanyaghoz más-más ragasztót használni.(FIS V Plus)
  • A Fischer ragasztók esetében a megkezdett ragasztó később felhasználható a keverőszár cseréje után.

Mekkora furatot fúrjak a 7,5mm vastag tokrögzítő csavarnak?

Az előírt fúró átmérő 6mm. Amennyiben be tudod tartani az előírt rögzítési mélységet, ezt az átmérőt ajánlom. Ha bármely más okból az előírtnál hosszabb csavart használsz, fúrhatsz 6,5mm-es fúróval. Létezik még a piacon 7mm-es fúró is, de én ezt már nem javaslom.